Klik her for at komme til forsiden KirkespirAktiviteter i Vor Frelsers Kirke

Alter
Velkommen til galskaben! - Ny litteraturkreds i Vor Frelsers Kirke

Det skrøbelige sind er emnet for årets litteraturkreds ved Vor Frelsers Kirke.

OBS! Der er desværre lukket for tilmeldinger til dette års litteraturkreds, da holdet allerede er fyldt op. 
 

Psykiske lidelser, angst og andre ekstreme følelser har altid været et vigtigt tema i litteraturen lige fra Shakespeares Hamlet til Dostojevskijs Idioten, og nutidig nordisk litteratur er bestemt ikke en undtagelse, snarere tværtimod. I disse år bliver der udgivet og genudgivet en lang perlerække af bøger, der med fintfølende prosa, undersøger og italesætter menneskets skrøbelighed, og dermed er et vigtigt supplement, hvis ikke korrektiv, til den kliniske diagnosticering.

Alle de bøger, vi skal læse, har enten biografiske eller autofiktive træk, og ved at fokusere på de subjektive oplevelser giver de et andet blik på sindslidelserne.


Vi læser følgende værker:

 Linda Boström Knausgård, Velkommen til Amerika (2016)

Svenskeren Linda Boström Knausgård er måske bedst kendt herhjemme igennem hendes eksmand, Karl Ove Knausgårds skildring af deres ægteskab og Lindas sygdom. I Velkommen til Amerika fortæller Linda nu selv om en familie på randen af sammenbrud, og hvordan moren i familien stædigt forsøger at holde fast i, at de er er en lys familie.

 

Sylvia Plath, Glasklokken (1963)

Glasklokken udkom oprindeligt under pseudonym, og blot en måned efter udgivelsen tog forfatteren, Sylvia Plath, sit eget liv. I romanen skildres 13-talspigen Esther Greenwoods sammenbrud, selvmordsforsøg og indlæggelse på et psykiatrisk hospital.

Romanen, der er blevet en kultklassiker med dens sociale og feministiske kritik af 1950’ernes USA, er netop blevet genudgivet i en ny dansk oversættelse af Mette Moestrup og Olga Ravn.

 

Caroline Livingstone, Nat i april (2016)

Selvbiografien, Nat i april, er Caroline Livingstones debut, hvor hun fortæller den gribende historie om sin skizofreni. Bogen er bl.a. blevet til på opfordring fra Poul Nyrup Rasmussen, efter Caroline skrev et brev til ham under en af sine mange indlæggelser på psykiatrisk afdeling.

 

Einar Már Gudmundsson, Universets engle (1993)

Tilbage i 1995 blev islændingen Einar Már Gudmundsson tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for sit poetiske mesterværk Universets engle. Romanen, der handler om den skizofrene Paul, er tilegnet forfatterens psykisk syge bror, hvis fødsels- og dødsdag stemmer overens med hovedpersonens.

 

Beate Grimsrud, En dåre fri (2010)

Nordmanden Beate Grimsrud giver med En dåre fri en indsigtsfuld og bevægende skildring af den fiktive, skizofrene forfatter, Eli Larsens liv. Som handlingen skrider frem bliver det dog klart, at fiktionens Eli Larsen har mange fællestræk med virkelighedens Beate Grimsrud.

 

Deltagelse i litteraturkredsen er gratis, men der er begrænset antal pladser, for der skal være god mulighed for, at vi kan dele vores læseoplevelser med hinanden og diskutere de forskellige værker.

Der vil være god tid til forinden at få læst de enkelte romaner, da vi mødes ca. hver anden måned efter følgende plan:

Onsdag 30. august 2017: Linda Boström Knausgård, Velkommen til Amerika 

Onsdag 1. november 2017: Sylvia Plath, Glasklokken  

Onsdag 10. januar 2018: Caroline Livingstone, Nat i april  

Onsdag 14. marts 2018: Einar Már Gudmundsson, Universets engle 

Onsdag 23. maj 2018: Beate Grimsrud, En dåre fri 

Det foregår kl. 20-22 i Korværelset i Vor Frelsers Kirke, 1. sal. Sankt Annægade 29, 1419 Kbh K.

For tilmelding og spørgsmål kontakt Finn Damgaard (fd ved km prik dk).


NYHEDSBREV
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag information om gudstjenester, koncerter mm.
  
Klik her for at besøge Rasthofs hjemmeside