Litteraturkreds om

Karl Ove Knausgårds romanværk

Min Kamp

Karl Ove Knausgard. Foto: Andre LoyningKarl Ove Knausgårds 6-binds værk Min kamp (2009-11) er vel nok det mest omtalte og diskuterede værk i nyere skandinavisk litteratur. Det er også et værk, der deler læserne. Nogle har læst hele værket nærmest ud i en køre, mens det for andre var lidt af en kamp, og nogle finder Knausgård ulideligt selvoptaget, mens andre ser værket som en autentisk skildring af fortællerens kamp for at nå frem til sin egen identitet. Knausgård lægger da heller ikke fingrene i mellem, men udleverer sig selv i det, som vi i en kirkelig sammenhæng, måske kan tillade os at kalde for et moderne skriftemål?

I værket kan man følge fortælleren, Karl Ove Knausgård, gennem hans liv fra barndommen i Kristiansand med en alkoholiseret og tyrannisk far, over ungdommens længsel efter at bedrive noget stort, til nutiden, hvor Karl Ove som voksen familiefar i Malmø kæmper med at færdiggøre den selvsamme roman, som man er i færd med at læse.
Karl Ove Knausgard. Foto: André Løyning

Hvad enten man nu allerede har læst hele værket eller gik i stå i andet bind eller man aldrig fik hentet bøgerne på biblioteket, så er her nu chancen for at genlæse, læse forfra eller begynde læsningen i selskab med andre, idet Vor Frelsers Kirke indbyder til at deltage i en Knausgård Marathon i løbet af det næste års tid.

Værket, der er en blanding af autofiktion, essays og personlige overvejelser, deler på provokerende vis titel med Adolf Hitlers bog, Mein Kampf (1925-26), noget som Knausgård selv kommer ind på i det sidste (og meget omfangsrige) bind, hvor han har en gennemgang af Hitlers liv og værk. For Knausgård tager livtag med de største og mest alvorlige ting her i livet, samtidig med at han også er befriende konkret og ligetil.

Titlen hentyder derfor måske nok så meget til hans farmor, der gentagne gange citeres for at have sagt: ”Livet er en gamp”. - Hun kan ikke sige K.

Deltagelse i litteraturkredsen er gratis, men der er begrænset antal pladser, for der skal være god mulighed for, at vi kan dele vores læseoplevelser med hinanden og diskutere de forskellige dele lige fra de ekstremt virkelighedsmættede hverdagsskildringer til de lange essayistiske digressioner om alt fra litteraturens væsen over ondskaben til dødens plads i vores samfund.

Der vil være god tid til forinden at få læst de i alt mere end 4.000 sider, da vi mødes ca. hver anden måned efter følgende plan:

Bind 1: Onsdag den 28. oktober 2015

Bind 2: Onsdag den 6. januar 2016
Bind 3: Onsdag den 24. februar 2016
Bind 4: Onsdag den 6. april 2016
Bind 5: Onsdag den 1. juni 2016
Bind 6: Onsdag den 7. september 2016

Det er kl. 20-22 hver gang, og vi mødes i Dronningeværelset i Vor Frelsers Kirke, Sankt Annægade 29, 1. sal., 1419 Kbh K.

For tilmelding og spørgsmål kontakt Finn Damgaard på fd ved km prik dk

ALLE PLADSER ER OPTAGET!