Litteraturkreds

om

Danmark i krig

Mennesket i krig er emnet for årets litteraturkreds ved Vor Frelsers Kirke.

De sidste 15 år har Danmark sendt soldater i krig. Der har været meget debat om grundlaget for krigene, men mindre opmærksomhed på hvad krigen gør ved den enkelte soldat og ved os som samfund. Det ændrer sig imidlertid i disse år, hvor en række danske og udenlandske forfattere er begyndt at skrive romaner om krigsdeltagelsen i bl.a. Afghanistan og Irak.

I løbet af det næste år vil vi i litteraturkredsen læse en række værker, der alle fokuserer på krig. Der vil være både helt nye romaner, men også ældre klassikere, der bruger krigen som afsats til at beskæftige sig med hvad et menneske er, og hvordan vi beskytter os selv som mennesker.

Vi læser følgende værker:

Carsten Jensens roman Den første sten (2015). I sin nye og fiktive spændingsroman følger Carsten Jensen en deling danske soldater, der har meldt sig til krigen i Afghanistan. Carsten Jensen, der er kendt for bl.a. sine stærke holdninger til Danmarks militære engagement og for sit kendskab til Afghanistan, har med Den første sten skrevet en ambitiøs roman, der forbinder begge interesser.

Tim O’Brien, Det de bar (1990). Amerikaneren Tim O´Briens værk er en delvist selvbiografisk roman, hvor krigsveteranen O’Brien fortæller personligt og reflekteret om den Vietnamkrig, der bliver ved med at plage hans sind.

Svetlana Aleksijevitj, Krigen har ikke et kvindeligt ansigt (2013). Den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj giver i sit værk stemme til mange af de kvinder, der kæmpede på sovjetisk side under Anden Verdenskrig. Aleksijevitj fik i 2015 Nobelprisen i Litteratur for sit mangestemmige værk.

Erich Maria Remarque, Intet nyt fra Vestfronten (1928). Tyskeren Remarques delvist selvbiografiske roman betegnes ofte som det 20. århundredes klassiske roman om krigen og menneskets ageren i den. Med en skånselsløs realisme skildrer Remarque Første Verdenskrig, som han selv kortvarig deltog i, før han blev såret.

Deltagelse i litteraturkredsen er gratis, men der er begrænset antal pladser, for der skal være god mulighed for, at vi kan dele vores læseoplevelser med hinanden og diskutere de forskellige værker.

Der vil være god tid til forinden at få læst de enkelte romaner, da vi mødes ca. hver anden måned efter følgende plan:

- Onsdag 30. november 2016: Carsten Jensen, Den første sten
- Onsdag 25. januar 2017: Tim O’Brien, Det de bar
- Onsdag 29. marts 2017: Svetlana Aleksijevitj, Krigen har ikke et kvindeligt ansigt
- Onsdag 31. maj 2017: Erich Maria Remarque, Intet nyt fra Vestfronten

Det foregår kl. 20-22 i Korværelset i Vor Frelsers Kirke, 1. sal. Sankt Annægade 29, Kbh K.

For tilmelding og spørgsmål kontakt Finn Damgaard (fd ved km prik dk).

John Kørner, "Mark" (2008) fra serien "War Problems"John Kørner, Mark (2008) fra serien War Problems.
Foto: Anders Sune Berg. © John Kørner/copydanbilleder.dk